Flanders Investments
Grote ondernemingen uitgesloten van investeringssteun?
In het najaar van 2014 (maar met inwerkingtreding vanaf 1/7/2014) werden de nieuwe Europese krachtlijnen goedgekeurd, die de steunverlening aan ondernemingen regelen. Voor grote ondernemingen, gelegen in zg. ontwikkelingszones, zijn de wijzigingen erg belangrijk. Tot 1/7/2014 konden deze ondernemingen immers genieten van de investeringssteun, toegekend in het kader van de inmiddels afgeschafte strategische investeringssteun, en diens opvolger de strategische transformatiesteun. Dit is sinds 1/7/2014 veel moeilijker geworden: grote ondernemingen zijn uitgesloten van deze steun, tenzij - en hier wordt het interessant - zij investeringen uitvoeren in het kader van een nieuwe activiteit. De Europese Commissie heeft zeer duidelijk bepaald wat dient beschouwd te worden als een 'gelijkaardige' activiteit - die dus niet 'nieuw' is: namelijk die activiteit die wordt uitgevoerd in het kader van dezelfde NACE-code (zie de NACE-nomenclatuur), en wel tot en met het vierde cijfer.
Dit houdt, omgekeerd, in dat, indien de investeringen kaderen in een verschillende NACE-activiteit (indien bv. de vierde 'digit' van de NACE-code verschillend is), de investering kan beschouwd worden als slaand op een nieuwe activiteit, en dus... wel degelijk kan gesubsidieerd worden!
De ontwikkelingszones voor Vlaanderen zijn: Balen, Dessel, Mol, Diksmuide, Lo-Reninge, Ieper, Wervik, Middelkerke, Oostende, Ronse, As, Beringen, Genk, Leopoldsburg, Heusden-Zolder, Bree, Lommel, Maaseik, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Dilsen-Stokkem, Herstappe, Lanaken, Tongeren, Maasmechelen, Lummen, Opglabbeek, Sint-Truiden, Tessenderlo, Zutendaal, Ham, Kinrooi, Bilzen, Borgloon, Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate.