Ontvang onze nieuwsbrief

Vlaanderen Investeringen


Grote ondernemingen uitgesloten van investeringssteun?

In het najaar van 2014 (maar met inwerkingtreding vanaf 1/7/2014) werden de nieuwe Europese krachtlijnen goedgekeurd, die de steunverlening aan ondernemingen regelen. Voor grote ondernemingen, gelegen in zg. ontwikkelingszones, zijn de wijzigingen erg belangrijk. Tot 1/7/2014 konden deze ondernemingen immers genieten van de investeringssteun, toegekend in het kader van de inmiddels afgeschafte strategische investeringssteun, en diens opvolger de strategische transformatiesteun. Dit is sinds 1/7/2014 veel moeilijker geworden: grote ondernemingen zijn uitgesloten van deze steun, tenzij - en hier wordt het interessant - zij investeringen uitvoeren in het kader van een nieuwe activiteit. De Europese Commissie heeft zeer duidelijk bepaald wat dient beschouwd te worden als een 'gelijkaardige' activiteit - die dus niet 'nieuw' is: namelijk die activiteit die wordt uitgevoerd in het kader van dezelfde NACE-code (zie de NACE-nomenclatuur), en wel tot en met het vierde cijfer.

 

Dit houdt, omgekeerd, in dat, indien de investeringen kaderen in een verschillende NACE-activiteit (indien bv. de vierde 'digit' van de NACE-code verschillend is), de investering kan beschouwd worden als slaand op een nieuwe activiteit, en dus... wel degelijk kan gesubsidieerd worden!

 

De ontwikkelingszones voor Vlaanderen zijn: Balen, Dessel, Mol, Diksmuide, Lo-Reninge, Ieper, Wervik, Middelkerke, Oostende, Ronse, As, Beringen, Genk, Leopoldsburg, Heusden-Zolder, Bree, Lommel, Maaseik, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Dilsen-Stokkem, Herstappe, Lanaken, Tongeren, Maasmechelen, Lummen, Opglabbeek, Sint-Truiden, Tessenderlo, Zutendaal, Ham, Kinrooi, Bilzen, Borgloon, Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate.

Ontvang onze nieuwsbrief

  

 

Sinds 1994 begeleidt Deucalion Belgische ondernemingen in hun betrekkingen met de Vlaamse, Waalse, Brusselse en Europese overheid. Vaak voeren onze klanten investeringsprojecten uit, of projecten met een innovatief of ecologisch karakter, en zijn zij op zoek naar ondersteuning vanwege de overheid. Deucalion zorgt er, als bevoorrechte partner, voor dat de communicatie tussen de onderneming en de overheid op een optimale wijze verloopt.

 

Meer specifiek is Deucalion 25 jaar Belgisch marktleider in subsidie-adviezen, waar zij zowel in het Vlaamse, Waalse als Brussels Hoofdstedelijk Gewest bemiddelt voor grote, middelgrote en kleine ondernemingen. Dit betekent dat Deucalion ook voor uw bedrijf volgende activiteiten kan ontwikkelen:(...)